Süper Bilgisayar

Merhabalar…

1950′ li yıllarda bilgisayarda eş zamanlı olarak bir kaç işlem yapamayan bilgisayarlar varken günümüzde komplex işlemlerin yapımında kullanılan Süper Bilgisayar Kavramı kullanılmakta. Peki nedir bu Süper Bilgisayar??

Basit olarak Süer Bilgisayar yoğun paralel işlemcidir. Bu da bir bilgisayara bağlı bir çok işlemci anlamına gelmekte. Yüksek başarımlı vektör işlemciler ve öbek bilgisayarın oluşturduğu sistem olarak da tanımlanabilir. Süper Bilgisayar kavramı ilk 1960 da Seymour Cray tarafından Control Data Corporation da kullanıldı ve ilk süper bilgisayar tasarlandı.

Süper Bilgisayarlar yüksek performansa sahiptir. Buna bir örnek olarak dünyanın en hızlı 2. Süper Bilgisayarı olan “Sequoia”  6.7 milyar insanın hesap makinesi kullanarak 320 yılda yapabileceğiz hesaplamayı yanlızca 1 saat içerisinde yapabilmektedir. Elbet bunun için yüksek donanımsal özellik gerekmektedir. Örneğin Dünyanın en hızlı Süper Bilgisayarı olan Tianhe – 2 ‘de 32000 tane İntel Xeon E5 2692 12C işlemci bulunmakta. 1,375 Tb lık memory bulundurmakta. Bu donanımsal özelliklerde bu bilgisayara saniyede 33,86 petaflop işlem kapasitesi sunmakta.

Mimari olarak Vektör işleme mimarisi kullanılmaktadır. Soğutma sistemleri sıvı soğutmadır. Nonuniform bellek erişimi, paralel dsoya sistemleri gibi süper bilgisayarlar için geliştirilmiş bazı teknolojiler geliştirilmiştir. İşetim sistemi olarak genelde Linux kullanılır.

Bu kadar performans nerede kullanılıyora gelince; hava tahminleri, bilimsel araştırmalar, nükleer enerji araştırmalarında, hareketli animasyonlarda, akışkanların karakteristiklerini hesaplama gibi komplex ve sıradan bilgisayarların yetersiz kalacağı işlemlerde kullanılır.

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir