Siemens S7-200 için PLC(Step7) Programlama Teknikleri ve Örnek Uygulamalar
|Merhabalar arkadaşlar. Bu yazımda Step 7 programlama tekniklerini ve örnek uygulamaları sizlerle paylaşacağım.
Otomasyon sistemlerinin en önemli kısmını, bu sistemlere büyük esneklik veren programlanabilen cihazlar oluşturmaktadır ve bu cihazların temelinide mikroişlemciler yada mikrodenetleyiciler oluşturmaktadır. Gerçekte PLC’ler mikroişlemciler yada mikrodenetleyiciler kullanılarak gerçekleştirilmiş cihazlardır.
PLC’ler sahadaki dağıtılmış giriş-çıkış ünitelerinin mantıksal programlaması ile derleyici ve karar verici üniteler olmakla kalmayıp zaman içerisinde saha algılayıcılarındaki gelişmelere paralel olarak komple otomasyon çözümleri sunmaktadır.
Siemens serisi PLC’lerde dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de PLC’de RUN, TERM ve STOP olmak üzere 3 adet çalışma modu vardır. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konu ise yazdığımız programı PLC’ye atarken PLC TERM modunda olmalıdır. Aksi takdirde program hata verecektir.
Yavaş yavaş örneklerimize başlayalım. İlk projemizde butonla motor kontrolüne değineceğim. Bu projede 1 adet normalde açık kontak ve 1 adet çıkış butonu kullanacağız. Butona basıldığında normalde açık kontak kapanacak ve çıkış enerjilenecektir. Bu şekildede çıkışa bağlı olan motor çalışacaktır. Butona basılmadığı zamanda kontak normalde açık olduğundan çıkış butonu enerjilenmeyecek ve çıkışa bağlanan motor çalışmayacaktır.
İkinci projemizde mühürleme kontağı ile ilgili örnek vereceğim.Bu program şekli push buton mantığı gibidir.Bu projemizde start butonuna basıldığında M0.0 sanal çıkış kontağı enerjilenecektir ve buna bağlı olarak Network 2 deki M0.0 sanal giriş kontağı normalde açık konumdan normalde kapalı kontağa geçecektir.Bu kontağa bağlı olarakta o networkte bulunan motor_1 ve motor_4 enerjilenecektir.(Burada motor 4 yerine motor 2 de diyebilirdiniz.Bu rastgele bir isim atamadır.) Sonrasında ise start butonuna tekrar basıldığında M0.0 sanal giriş kontağı bir kere enerjilendiği için artık devreye herhangi bir etkisi olmayacaktır ve motorlar çalışmaya devam edecektir.Zaten mühürlemenin ana mantığıda bu şekildedir.Network 1 deki M0.0 sanal giriş kontağını start butonuna paralel bağlamamızın amacıda start butonunu bir kereye mahsus kullanmak ve sadece devreyi ilk başta çalıştırmak amaçlıdır.
Şimdilik bu iki proje ile yazımı bitiriyorum.PLC programlamaya yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem bu uygulamaları iyi sindirmeleri yönündedir.Çünkü bu kontak yapıları programlamada bilinmesi gereken temel yapılardandır.Sonraki yazılarımda Timer(zamanlayıcı),set-reset kontakları ve farklı şekillerde motor ve çıkış kontağı kontrolleri gibi uygulamalara yer vereceğim.Herkese iyi çalışmalar…