Filtre Devreleri
|Merhabalar;
Bu yazımda filtre devrelerini tanıyacağız.Filtre devrelerinin çeşitlerini ne işe yaradıklarını neden tercih edildiklerini öğrenmek istiyorsanız yazıyı okumaya devam edin .
Filtre devreleri daha çok haberleşme sistemlerinde kullanılır.Örneğin elimizde bir televizyon, Wifi, radyo ve GSM olsun. Bu cihazların olduğu ortamda havada bulunan sinyaller çok çeşitlidir.Bu da bir sinyal karmaşasına sebep olmaktadır.Elektronik bir cihaz bu sinyallerden sadece biriyle çalışmakta fakat diğer sinyaller çalışacak olan cihazın çalışmasını olumsuz etkilemektedir.Filtre devreleri işte tamda burda devreye giriyor.
Antenden gelen sinyallerin tümü filtre devresine girdikten sonra filtre devresi sadece gerekli olan sinyali geçirir ve bunu sisteme iletir.Diğer sinyallerin sisteme etkisi ortadan kalkar ve daha stabil olarak çalışır.
Peki bu sinyalleri neye göre ayırıyoruz? Her sinyalin bir frekansı vardır.Biz filtre devreleri sayesinde istediğimiz frekans değerlerine izin verebilirken istemediğimiz frekans değerlerini de sistemden atabiliyoruz. Belirlenen frekansın altındakileri geçirip üstündekileri azaltan filtre devrelerine alçak geçirgen filtre devreleri denir. Belli bir frekans değerinin üstündekileri geçirip altındakileri azaltan filtre devrelerine yüksek geçirgen filtre devreleri denir. Belirli bir frekans aralığındaki sinyalleri geçiriyorsa bant geçiren filtre devresi, belli bir frekans aralığındaki sinyalleri zayıflatıyorsa bant durduran filtre devresi adı verilir.
1)Alçak Geçiren Filtre devreleri:
Alçak geçiren filtre yapısında kesim frekansından sonra sinyal azalarak sönümlenmeye başlar. Kesim frekansı ile şu formülle bulunur;
Alçak geçiren filtre devresinin frekans eğrisi ise şu şekildedir;
2)Yüksek Geçiren Filtre devreleri:
Yüksek geçiren filtre devreleri köşe frekansının altındaki frekansları azaltarak sönümler. Köşe frekansının üstündeki frekansların geçişine izin verir.Köşe frekansı şu formülle bulunur;
Yüksek geçiren filtre devresinin frekans eğrisi ise şu şekildedir;
3)Bant Geçiren Filtre devreleri:
Bant geçiren filtreler alçak geçiren ve yüksek geçiren filtre devrelerinin seri olarak bağlanmasıyla elde edilir.Alt ve üst kesim frekansları ayrı ayrı hesaplanır ve aradaki bölge ise sistemin bant genişliğini verir.İdeal bant geçiren filtre devrelerinde alt kesim ve üst kesim frekanslarının arasında kalan bölgede kazanç fazladır.Fakat bu bölgenin dışına çıkıldığında kazanç büyük oranda düşer.
Köşe frekansını bulmak için şu formül kullanılır;
Bant geçiren filtre devresinin frekans eğrisi ise şu şekildedir ;
4)Bant Durduran Filtre devreleri:
Bant durduran filtre devresi alçak geçiren ve yüksek geçiren filtre devrelerinin paralel olarak bağlanmasıyla eldde edilir.Devrede bant genişliğinin merkez noktası Fn ile gösterilir.
Bant genişliğinin merkez noktasını bulmak için şu formül kullanılır;
Bant durduran filtre devresinin frekans eğrisi ise şu şekildedir ;
İyi günler fırat üniversitesi elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim butterworth alçak geçiren filtre tasarlamam gerekiyor apass=-1dB astop=50db fpas=1khz fstop=4khz sınırlarında aktif bir filtre tasarımı yapmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim
bunlar beni aşar
Peki band durduranda fl ve fh yi nasıl belirliyoruz
cok emin değilim ama onlar sırasıyla 1/(2*pi*kök(C2*R2)) ve 1/(‘*pi*C1*R1))
Merhabalar benim aracımdaki çakmaklığa her hangi bir cep telefonu şarj cihazı taktığımda fm radyoda yoğun bir parazit oluşuyor. Bir çok değişik marka ve model de şarj cihazı denedim hepsinde de aynı şey oluyor. eski siyah beyaz TV lerde yayın kesildiğindeki gibi bir gürültü .
Ne yapabilirim? Aracım toyota ve radyosuda orijal
1. Çakmak ile akü arasındaki bağlantıda bir gevşeklik var. Normalde sorun yapmıyor ama akım çekilmeye başladımı oradan geçen akım gevşeklik nedeniyle kıvılcıma (gözle görülmek zorunda olmayabilir anlamanız için kıvılcım dedim) neden okuyor o da çok yakın mesafeye yayın yapan bir parazit sinyali oluşturuyor. 2. Fm radyo besleme kablosu çakmak ile çok yakın ve koaksiyel olmadığı için parazit ona biniyor. O kabloyu folyolu kağıtla ekranlara yapabilirsiniz. 3. Çakmak kablosu her şarj cihazı için aynıysa muhtemelen gevşeklik onda var onu değiştirmeyi deneyin. Kolay gelsin.