C Sharp Programlama Dili ve Visual Studio
|Merhabalar…
Bu konuda C#(sharp) programlama dilinden bahsedeceğiz. Konu sonunda da basit bir örneğe yer vereceğiz.
C# programlama dili nesne tabanlı bir programlama dilidir. Geliştirilirken Java Programlama dilinin özelliklerinden faydalanılarak geliştirilmiştir. Bu yüzden Java Programlama Dili’ nin özelliklerinin çoğu bu dilde de bulunmaktadır.
C# programlama dili güvenli bir programlama dilidir. C# Micorosft tarafından geliştirilmiştir. Yazılan programlar farklı işletim sistemlerinde CLR(Common Language Runtime)yardımı ile kullanılabilir.
C# orta seviye programlama dilidir. Ancak C# ile hem alt seviye hemde üst seviye programlar yazılabilir. Yani hem makina seviyesinde hemde insan algısı seviyesinde programlar C# ile geliştirilebilir.
C ve C++ geliştirilerek C# oluşturulmuştur. Yazılacak programlar genelde C ve C++ ‘ a göre daha uzun olur. Bunun sebebi bu programlama dilinin zor olması ve hata yapmaya açık bir dil olmasındandır. Hata yapmaya açık bir dildir ancak Microsoft hatanın en aza indirilmesi için bir çok önlem almıştır.
C# ile program yazmak için Visual Studio’ yu kullanmanız gerekmektedir. Visual Studio’ daki kod tamamlama özeliği sayesinde kod ezberlemeye gerek kalmamaktadır. Bu da zor olan bu dili kullanmakta kolaylık sağlamaktadır. Bizde kodlarımızı Visual Studio 2013 ile yazacağız.
Şimdide basit bir program üzerinden Visual Studio’ ya ve C#’ a değinelim.
Visual Studio arayüzümüz şu şekilde:
- Sol tarafta kırmızı ile işaretli alan araç kutumuz. Visual Studio’ da arayüz tasarlamada kullanacağımız araçlarımız bu sekmede bulunmakta.
- Sağ tarafta üstte google translate karşılığı ‘Çözüm Gezgini’ miz bulunmakta. Buradan projedeki formlar ve sayfalar arasında geçiş yapabilirsiniz. “Form1.cs” sayfamız bizim arayüzüm bu sayfa altındaki “Form1” ise arayüzdeki işlemlerin bulunduğu fonksiyon sayfamız. Bu sayfaların isimleri kullanıma göre değişiklik gösterebilir.
- Sağ altta ise özelliklerimiz ve olaylarımız bulunmakta. Bunlar ise arayüzdeki araçların özelliklerini ve ve araçların özel fonksiyonlarını içeren sekmedir.
Buradaki sekmeler benim kullandığım Visual Studio üzerinden kendi ayarladığım düzendir. Bunu siz değiştirebilirsiniz. Farklı sekmeler “view” sekmesi üzerinden ekleyebilir veya fazlayı çıkartabilirsiniz.
Şimdi kodlarımıza bakalım:
using System; //Kütüphaneler using System.Collections.Generic; using System.ComponentModel; using System.Data; using System.Linq; using System.Text; using System.Threading.Tasks; using System.Windows.Forms; namespace WindowsFormsApplication2 { public partial class Form1 : Form { public Form1() { InitializeComponent(); //araçların forma yüklendiği kısım bu kısıma ihtiyaç duymadıkça dokunmayınız! } private void Form1_Load(object sender, EventArgs e) //form açılırken olmasını istediğimiz olaylar { button1.Text = "Merhaba"; //buton un ismini merhaba yaptık } private void button1_Click(object sender, EventArgs e) //buton'a tıkladığımzda olasını istediğimi olaylar { MessageBox.Show("Merhaba " + textBox1.Text); //mesaj kutusu içersinde merhaba + metin kutusuna girdiğimiz metini ekrana yazdırdık } } }
Her programlama dilinde olduğu gibi başlangıç olarak yine ekrana “Merhaba” yazdırdık. İlerki konularda daha kompleks programlara yer vereceğiz.
Teşekkürler…
Merhabalar saygıdeğer hocam buralarda yeniyim,içerikleri beğenerek takip ediyorum.Bir sorum olacaktı şahsınıza.
Mesela ben fonksiyonu çağırmak istesem fonksiyon gelmek istemezse ama ben onu zorla çekip getirsem fonksiyonun cevabı nasıl olur.
Merhabalar, dediğinizi yaparsanız fonksiyona aşırı yüklenebilirsiniz. Fonksiyonun gelecek psikolojosi için yapmanızı çok tavsiye etmem. Tatlı dilli olmanızı tavsiye eder iyi çalışmalar dilerim..
Merhabalar heckır, fonksiyonu uygun bir dille (örneğin C#) ve usulüne göre çağırırsan sorun olacağını zannetmiyorum, olsa bile adını değiştirir tekrar çağırırsın en nihayetinde sana fonksiyon mu yok ?