Bilgisayar Güç Kaynağından Adaptör Yapımı
|Öncelikle herkese merhaba arkadaşlar…
Hobi elektronik kısmına kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu işle uğraşan herkesin karşılaştığı sorunlardan bir tanesi gerekli olan voltaj değerleridir. Sensörler için 5V, 3.3V gibi değerlere gerek duyarken prototipleme kartları ve diğer bazı elemanlar için 12, 24V aralığına ihtiyacımız oluyor. Aynı ihtiyaçlardan yola çıkarak masaüstü bilgisayar üreten firmalar kasanın içinde bulunan güç kaynağını bütün bu voltaj değerlerini gerekli amper düzeyinde sağlayacak şekilde tasarlamışlar. Bize bu noktada düşen tek şey uygun değerleri seçip kendi ayarlı güç kaynağımızı oluşturmak. Bunun için aşağıdaki adımları takip etmemiz gerekiyor. Çalışırken öncelik insan sağlığı olduğu için tüm iş güvenliği önlemlerimizi almalıyız.
İlk olarak power supply nasıl görünür onu incelememiz lazım. Bir çok kablo karışık bir şekilde birbirine bağlı halde durduğu için insanın ilk bakışta biraz olsun gözü korkmuyor değil lakin cihazımızın içini açtığımız zaman olayın böyle olmadığını görüyoruz. Cihazımızda bir tane ana çoklu soket ve yanında daha az sayıda çıkışa sahip bir çok soket bulunmakta bizim için önemli olan kısım büyük olan soket. Bu soket yardımıyla alacağımız bağlantılar sonucunda bizim için gerekli bazı voltaj değerlerini sağlayacak bir güç kaynağımız olacak. Şimdi ana soketteki kabloların hangi voltaj değerlerine sahip olduğuna bakalım.
Yukarıdaki resimde voltaj değerleri görülmekte burada sizlere bahsetmek istediğim iki adet kablo var bunlar yeşil ve gri renkli kablolar. Yeşil renkli kablo sistemimizin ON/OFF konumunu belirleyen bir anahtar hattı olarak düşünülebilir sistemimizin çalışmasını istiyorsak yeşil kabloyu siyah (GND) kablolardan bir tanesi ile birleştirmemiz lazım. Gri kablo ise ucuna 420 OHM bir dirençle beraber bir led bağladığımızda sistemin bize açık olma durumunu gösterecektir tabiki led in diğer ucunu yine siyah kablolardan bir tanesine bağlamamız lazım.
Elimizde sadece belirli voltajlar olduğu için istediğimiz diğer birkaç voltaj değerini oluşturabiliriz. Bunun için yapmamız gereken referans değerini sıfır olarak değil de diğer voltaj değerlerinden alıp aradaki potansiyel farkı istediğimiz şekilde ayarlamak. Yukarıdaki örnekte sizler için bazı voltajların oluşturulma şeklini göstermek istedim bu yöntemle 24, 10,17 volt gibi ara voltaj değerlerini elde edebiliriz. Bu aşamadan sonra yapmamız gereken şey kafamızda oluşturduğumuz taslağı sistem üzerine entegre etmek bunun için elektronik mağazalarında rahatlıkla bulabileceğimiz güç kaynağı soketlerinden siyah ve kırmızı renkte alıyoruz ve kullanıma uygun bir hale getirmek için güç kaynağımızın üstüne yerleştiriyoruz soketlerin ucuna o voltaj değerini sağlayan kabloyu lehimledikten sonra işlemimizi tamamlıyoruz artık saygı değer bir amper değerine sahip ve genelde kullanılan voltaj değerlerinden oluşan bir güç kaynağımız var herkese iyi çalışmalar bol elektronikli günler…


merhaba projeyi yaparken farkettim ki elimdeki psuda beyaz renkli olan -5v kablosu yok bu durumda ne yapmam gerek
İyi günler öncelikle psu’lar farklı şekillerde imal edilmiş olabilirler benim yapmış olduğum modelde sadece 10V ve 8.3V kullanımı için gerek duyduğum -5V çıkışı sizde bulunmadığı için bu değerleri farklı şekillerde elde edebilirsiniz. Potansiyel fark mantığıyla çalışan sistemde değerler arasında değişiklik yapmak mümkün. Örneğin +12V değerini ” +” uç 3,3V değerini ” -” uç olarak kullanırsanız sizde olmayan 8,3 değerine yakın olan 8,7V değerini elde edersiniz. Sadece gösterilen tabloya bağlı kalmamak size farklı değerler elde edebilme imkanı sağlar.
Teknolojiyle kalın…
herşeyi birebir uyguladığım halde cihazı çalıştıramadım başka bir sitede psuların çalışması için 5 volt hattında yük olması gerektiğini ve bu yükün seri olarak 2 kırmızı led ile sağlanabileceği yazzıyor. Sizce bunu uygulamalı mıyım? uyglularsam gri kabloya bağladığım ledi kesmem gerekir mi? Bir de patlama ihtimali var mı?
İyi günler
Sistemin çalışmamasının bir çok sebebi olabilir devre yollarındaki zedelenme, kopma, kısa devre problemleri vb. Bunların sonucunda sistem istenildiği gibi çalışmayabilir bunların haricinde standart güç kaynağı çalışma prensibinde dediğimiz işlemlerin yapılması sonucunda herhangi bir sıkıntı çıkmamış olması lazım. Ben dahil çevremde bunu yapan insanların bu tür bir hatayla karşılaştığını görmedim problem başka bir şeyden kaynaklı olabilir. Bu durumda gri kabloyu kesmenizin veya 5V hattına led bağlamanızın çok etkili olacağını düşünmüyorum. PSU nun arkasında anahtar benzeri bir yapı bulunur 220V ve 115V yazan 220V da çalışmanız takdirde ters bir şey yapmadığınız sürece patlama ihtimali oldukça zayıftır.
Xbox 360 WİRELESS RACİNG WHELL direksiyon var 24 v 2A ile çalışıyor yanlız bir türlü 24 v adaptör bulamadım sizin dediğiniz bu devre ile çalışır mı acaba. Denemek için elimde psu yok eğer çalışır derseniz gidip alıp yapacağım.
Merhaba,
Normal şartlar altında bilgisayar güç kaynakları tek kanal üzerinden yüke bindirildikleri zaman, 300W bir güç kaynağı 12V da 8-10A yakın akım verebilir şeklinde üzerlerinde yazar. Ancak pratikte hiç bu kadar akım alamadım onlardan. Ancak 2A 24V da 48W gibi bir güç yapar. Bunu çok rahat karşılayabilmesi gerekir. Çıkma olarak ikinci el satanlardan alıp denemenizi tavsiye ederim.
İyi çalışmalar..
Merhaba,
3 cipli 3 mt şeridi Normal (12 voltluk) şerit led ler için satılan 50 waat lık bir adaptorlemi çalıştırmak elektrik tüketimi acisindan daha ekonomik olur
yoksa PSU uzerınden alacağım 12 voltluk uclamı çalıştırmak ekonomik olur.
Tesekkur ederim
Merhaba led’in çekeceği güç aynı olacağı için yük tarafında bir fark oluşmayacaktır. Geriye kalan tek önemli parametre güç kaynaklarının verimidir. Bu parametre de her PSU’ da yada her adaptör için değişiklik gösterebilir. Alacağınız ürünlerin datasheet’ lerine bakmanız gereklidir. İyi çalışmalar dilerim..
Merhaba
5V şarzlı matkap ve 12v şarzlı matkapta kullanmak için yaptım matkaplar çalışıyorlar fakat az bir yükte adaptör stop ediyor
Tekrar aç kapa yapıyorum ama çalışan matkabı elimle tutmaya çalıştığımda adaptör stop ediyor
Termik mi var acaba varsa iptal edeceğim ama bulamadım
Merhaba, güç kaynaklarını beslemeleri tek bir kablodan mı aldınız yoksa aynı volt çıkışı veren kabloları paralel mi bağladınız. Eğer paralel bağladı iseniz kullandığınız güç kaynağının verebileceğinden daha fazla akım çekmeye çalışmışsınız demektir. Daha güçlü bir kaynak denemekten başka pek bir çare yok ne yazıkki. Ama 12V çıkışı veren kablolardan sadece 1 tanesini kullanıyorsanız hepsini paralel bağlamanızı tavsiye ederim. Verebileceği akımın arttığını göreceksiniz. İyi çalışmalar dilerim..
tüm kablolar kart üzerinde lehimli zaten kabloları tekrar birleştirmek ne işe yarayacak ki kabloların taşıma akımı ile ilgilide çok sorun olacağını düşünmüyorum.
Merhaba güç kaynağından artı 12 volt -12 volt kablolarını kullanarak 24 voltluk bir motor çalıştırmak istiyorum Ancak güç kaynağı hemen kapanıyor. Artı 12 v sarı eksi 12 v mavi. Bu kapanmayı engelleyecek bir yöntem var mıdır. Aynı motoru 12 volt çıkışından yani sarı ve siyahkablolarla çalıştırınca Herhangi bir problem olmuyor ancak motor düşük devirde dönüyor
Merhaba, bahsettiğiniz güç kaynaklarının yapısından kaynaklı bir sorun bu yüzden de çözümü yok. Sorunun temel sebebi -12V çıkışının +12V çıkışı kadar güç sağlayamıyor olmasıdır. -12V tarafından verilebileceğinden daha fazla güç çekmeye çalışmak kaynağın koruma amaçlı sigortasını attırarak gücünü keser. Güç kaynağı üzerindeki negatif kaynaklar 500 mA civarı güç verebilirler. Konu içerisinde bundan bahsedilmemiş olmasının nedeni konuyu yazdığımız zaman bu tecrübeyi edinmemiş olmamızdandır. İyi çalışmalar dilerim..
Merhaba ben yurtdışından akım ve voltaj değerini belirleyebilecğim ekranlı bir parça aldım 6v-32V giriş ile 0-30V maksimum 5A verebildiği yazıyor. Tabi ben bunu psuya bağlayacağım ama 4.7 amperlik bir laptop çalıştırırken sıkıntı yaşarmıyım.
Daha açıkçası şu bağlayacağım güç kaynağı 10 amper olması benim bu 5 amperlik çihaza zarar verirmi yoksa tamamen bu gücü kullanan aletle alakalı bir durummu
Merhaba, açıkcası yazdıklarınızın başında söylemek istediklerinizi anlamadım. Lakin 10A lik bir kanyak ile 5A akım isteyen bir yükü(ekran, bilgisayar, motor vs.) çalıştırmanız sorun oluşturmayacaktır. Akım her zaman yük tarafından çekilir ve yük gerektiği kadar akım çeker. Burada önemli olan kaynağınızın gerekli akımı verebilmesidir. Umarım yardımcı olabilmişimdir. İyi çalışmalar dilerim…
Peki aldığım ürün http://s.aliexpress.com/VfqU7NzQ? Bu burada maksimum power 60w demiş bendeki power suply de değişik W değerleri var en büyüğü 280W buda anladığım kadarı ile +3.3v,+5v,+12v birleşimi W dediğide bir nevi Akım gibi bişeymi. Benim yapmak istediğim şey bir laptopu çalıştıracak 20V 4-5 amper güç kaynağı sağlamak değişik v ve ampere bu ekranlı aletle ulaşmak istiyorum. Psu dan 24 V verip ayar kısımından 1,5 volta kadar düşürüp kullanma imkanım olurmu sıkıntı çıkarırmı bunu pilli aletleri test için kullanacağım hobi amaçlı
Merhaba, güç kaynağının üzerinde yazan 280W değeri toplam güçtür. Yani 3.3V dan 12V’ a kadar olan tüm terminallerin toplamı. Güç değeri ise akım * gerilim değerinden elde edilir. Siz kaynaktan 12V da 5A çekerseniz 60A güç çekmiş olursunuz. Ancak konuda anlatılan güç kaynağı için -12 ile +12 arasında alacağınız 24V gerilimin gücü düşük olacaktır. Çünkü o güç kaynaklarının eksi çıkışlarının güçleri düşüktür. Bu yüzden güç gerektiren uygulamalarda 12V üstü kullanmamanızı tavsiye ederim. Diğer sorularınızı baser61061@gmail.com adresinden sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim..
Merhaba. 12 voltluk şarjli matkabim var ama sarj aletleri yok bunlari sarj etmek icin 12 volt degerindeki kablolari bataryayi sarj etmek icin bataryaya degdirdigimde stop ediyor ayni sekilde matkabin eksi ve arti ucuna degdirip tetigine basincada stop ediyor sorun nerede cozumu nedir tesekkurler.
Merhaba, güç kaynağınıza yük bağlayınca kapanıyorsa büyük ihtimalle şu iki sebeptendir İlki yükünüzde bir kısa devre vardır. Yükünüzü kontrol etmelisiniz. İkincisi ise güç kaynağınız yükü basleyecek kadar güce sahip değildir. Kaynağınızın 12V için olan turuncu kablolarının hepsini bir noktada birleştirir ve çıkışı ordan alırsanız kaynağın dışında yazan güç değerlerini elde edebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim…
hocam diyelim ki elimde 8 voltluk bir ampul var bunu tam 8 voltta yakmak için + hangi kablo – hangi olmalı psu da
Merhaba, bilgisayar güç kaynağından tam 8V elde etmeniz mümkün değildir. En yakın 8.3V elde edersiniz. Ancak bu durumda negatif kutbu -5V, pozitif kutbu 3.3V kullanmalısınız. Bu da daha önceki yorumlarda da arkadaşlara belirttiğim gibi akım dengesizliği problemine sebep olacaktır. Çünkü kanalların aktarabileceği akımlar eşit değil ve yükünüz( ampul ) fazla akım çekmek isterse güç kaynağı kendini kapatacaktır. Size tavsiyem 0-12V kanallarını kullanıp ikinci bir gerilim regülatörü ile gerilimi 8V’ a indirmenizdir. İyi çalışmalar dilerim…
– kanallardan verilebilecek max akım psu üzerinde yazar. Eğer -12v -5v şase olarak kullanılacaksa fazla akım çeken uygulamalar yapmamak lazım. Bunu belirtseniz daha iyi olurdu. +12 -12 arasına lm2596 gibi bir modül ve voltmetre takarakta 0-24V ayarlı bir port elde edilebilir, Yüksek akımlı uygulamalarda sabit hatları, ufak elektronik projelerde bu ayarlı portu kullanmak daha kullanışlı olacaktır. Ayrıca ayarlı hattın çıkışına kısa devre koruması yapmakta fayda var.
Merhabalar, konu çok önce açılmış farkındayım ancak sizlere bir sorum olacaktı. Bu konuya ilgim yeni başladığı için de cehaletimi maruz görün lütfen. Bahsettiğiniz şekilde adaptör yapmayı düşünüyorum ancak elimde güç kaynağı yok ve ikinci el olarak almayı düşünüyorum. Bildiğiniz üzere piyasada çok çeşitli wattlarda güç kaynakları var ilk sorum bu sistem için güç kaynağının sahip olması gereken ideal bir watt değeri var mı yoksa 250-300 wattlık bir güç kaynağı işimi görür mü? İkinci sorum ise güç kaynağı çıkışları olan 3.3, 5 ve 12 voltlarda neredeyse her güç kaynağı ayrı amper değerlerine sahip, adaptör yapmam için amper değerlerine de dikkat etmem gerekiyor mu, eğer dikkat etmem gerekiyorsa çıkışlar için kaç amperin altını almamalıyım? Cevaplarınız için teşekkür ederim.
İyi günler size bir Watt değeri söylemem doğru olmaz çünkü elinizdeki cihazların çalışma değerlerini bilmiyorum ancak standart kullanımlar için dediğiniz Watt değerleri yeterli olacaktır. Maksimum verim almak için aynı renkteki bütün kabloları aynı yere bağlamayı unutmayın örneğin maksimum akım değerindeki 5 volt değerini elde etmek için tüm kırmızı kabloları bir araya toplayıp aynı çıkışa bağlamanız gerekir bu işlem diğer değerler içinde geçerlidir.
Cevabınız ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.
Konuyu çok eski ama cevaplarsanız sevinirim. +12 ve -12 uçlardan 24 voltu elde ettiğimizde akım kaybı yaşanır mı. -12 nin akımı düşük diye biliyorum.
psu dan ayarlı güç kaynağı yapmak istiyorum 1-24 volt arası. psu 350 watt. 12 voltta 16-17 amper kadar çekilebiliyor. +12 ve -12 yi kullanarak yaparsam potansiyometreden 12 volta çektiğimde yine 16-17 amperleri görebilir miyim bu uçlar ile
Bu soruya daha önce de sorulde ve cevap verildi. Malesef -12V çıkışının gücü +12 kadar değildir. Hatta çok daha düşüktür. Bu sebeple istediğiniz akım değerlerini elde edemezsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
-12 +12 V birleştirmek yerine +12 V çıkışı kullanıp regüle kart seçimini de hem volyaj artıran hem de düşüren bir model seçilmesi daha iyi olur. Diğer konu eski tip bilgisayar güç kaynakları boşta iken fazla güç harcamaktadırlar. Seçim yapılırken dikkat edilmeli. Led lambalar için kullanılan güç kaynakları bu konuda daha iyiler.