Batarya Yönetimi-Hücre Dengeleme Sistemi

Merhabalar;

Hücre dengeleme sistemleri elektrikli araç çalışmalarında önümüze çıkan bir gereksinimdir.Çok önemli olmasına rağmen internette ve diğer kaynaklarda bununla ilgili yeterli bilgi yok.Bende bir nebzede olsa bu konuda çalışma yapan arkadaşlara yardımcı olmak adına bu yazıyı yazmaya karar verdim.

Hücre dengeleme sistemi neden gereklidir?Bir batarya paketi düşünelim.Bu batarya paketi içinde bir ve ya birden daha fazla hücre eşleşmez ise batarya paketi dengelenmez.Toplam kapasiteyi hücrelerden en düşük seviyede olan belirler.Bu da batarya paketimizin kapasitesinin ve veriminin düşmesine sebep olur.Bu nedenle hücre dengeleme sistemi gereklidir.

Hücre dengeleme sisteminde iki tür yaklaşım vardır:

 
Orta düzeyde dengeleme:  Basitçe hücreler paralel bağlanır ve bütün hücreler orta düzeyde dengelenmiş olur.Bütün hücreler %50’nin üstünde şarj seviyesine sahip olur.

Üst düzeyde dengeleme:  Bataryalar paralel bağlanır ve her hücre şarj cihazına bağlanır.Bu işlem sonunda bütün hücreler üst seviyede dengelenmiş olur.Bu hücrelerin şarj seviyelerinin %100 olduğu durumdur.
-Orta düzeyde dengeleme yöntemi ile dengelenmiş bir batarya paketi ilk şarjdan itibaren dengelemeye ihtiyaç duyacaktır.Orta dengeleme kolaydır.Fakat batarya yönetim sisteminin görevi en yüksek verimi almak olduğu için üst düzeyde dengeleme kullanılmalıdır.Ayrıca üst düzeyde dengeleme sistemi daha karmaşıktır fakat batarya hemen kullanıma hazır hale gelecektir.

Şarj sonu dengeleme sistemi:
Genel olarak şarj sırasında ve şarj sonrasında yapılan hücre dengeleme sistemi özellikle elektrikli araçlar için faydalı olacaktır.Elektrikli araçlarda genelde bataryalar her kullanımdan önce tam doludur.Fakat her zaman tam dolu olduğundan emin olmayabilir.Bu durumda hücre dengeleme sistemi istenmeyen bir şekilde çalışabilir.Böylece bataryalar istenmeyen bir anda bitebilir.Bu nedenle şarj sonu dengelemede çok önemlidir.

Şimdi gelelim bu dengeleme işleminin nasıl yapılacağına;

1)AKTİF DENGELEME SİSTEMLERİ:

Aktif dengeleme yöntemleri akım ve gerilim dönüşümleriyle bir hücreden diğerine enerji aktarılmasıyla olur.Aktif dengeleme yük transferi ve enerji dönüşümü olarak iki şekilde yapılır.Ben bu yazımda sadece yük transferini anlatacağım.

Yük transferi (Harketli kapasitör):
Elimizde 5 hücreye sahip bir batarya paketimiz olsun.Bir kontrol kısmı var ve bu kontrol kısmı hücrelerin doluluk oranlarını hafızasına kaydediyor.Doluluk oranı en az ve en çok olan hücreleri saptıyor.Daha sonra doluluk oranı en yüksek olan hücredeki yükü bir kapasitöre aktarıyor.Kapasitörde geçici olarak depolanan yük bu sistem sayesinde doluluk oranı en az olan hücreye boşaltılıyor.Bu sayede hücreler dengelenmiş oluyor.

Bu yöntemde elektronik kontrol devresi sadece anahtarları açmak ve kapamak için gerekli olan bir anahtarlama dizisine ihtiyaç duyar.

Hareketli kapasitör akış diyagramı

Diğer bir yük transfer yöntemi ise saat anahtarlı kapasitör yöntemidir.

Bu yöntem seri bağlı hücreler arasında yük transferini sağlamak için kullanılır.

Şekilde görüldüğü gibi bir grup kapasitör hücrelerin doluluk oranlarına bakılmaksızın belli bir zaman ayarına göre hücreler arasında yük transferi yapar.Kapalı kontrol devresine ihtiyaç duyulmaz ve şarj sırasında çalışabilir.Fakat bu sistemi oluşturmak için n tane bataryanın olduğu yerde n-1 tane kapasitör kullanılması gerekir.Buda sistemin yavaş çalısmasına sebep olur.

Hareketli kapasitör avantaj/dezavantaj:
AVANTAJ:

  • Yüksek verimlilik vardır
  • Dengeleme zamanının azaltır.
  • Hem şarj hemde deşarj sırasında dengeleme yapılabilir.

DEZAVANTAJ:

  • Şarj süresini azaltmak için mükemmel bir kontrol devresine ihtiyaç vardır.
Saat anahtarlamalı kapasitör yöntemi avantaj/dezavantaj:
 
AVANTAJ:
  • Daha kısa sürede dengeleme yapılabilir.
DEZAVANTAJ:

  • Maliyeti çok fazladır.
2)PASİF DENGELEME SİSTEMLERİ

Pasif dengeleme hibrid ve elektrikli araçlar için uygun bir yöntemdir.Düşük maliyeti ve anlaşılabilir olması avantajlarıdır.Dezavantajı ise yüksek enerji kayıplarıdır.Deşarj durumunda uygulanırsa bataryanın kapasitesini düşürür ve verimini azaltır.Bu nedenle pasif dengeleme sadece şarj sırasında kullanılır.
Pasif dengeleme sistemi akış diyagramı
 
Akış diyagramları ve Devre şemaları için Mehmet Karadeniz hocama teşekkürler..

Add a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir