İki Bluetooth ile Arduino’ lar Arası İletişim
|Merhabalar…
Bu konuda iki HC-05 (Bluetooth modül) arası iletişime değineceğiz. Öncelikle bu modüllerin nasıl çalıştığına bakalım.
Bluetooth cihazlar iletişimi eşleşerek sağlarlar. Yani iletişimi kurmadan önce farklı bir bluetooth cihaz ile eşleşmiş olmanız gerekir. Bu eşleşme master ve slave cihazlar arasında gerçekleşir.
Master modüller bağlantıları başlatabilirler. Bağlantı başlatabilmeleri için 10m alan içerisinde slave modül bulunması gerekir. Çünkü master modülün bağlantı kurma çağrısına sadece slave modüller cevap verebilir.
HC serisi bluetooth modüllerden HC-05 hem master hemde slave olarak kullanabilir.Ancak bu işlem için bluetooth modüle bir ayar yapılması gerekir. Ayar yapabilmek için AT COMMANDS isimli komutlar kullanılır. Bu komutların yardımı ile Bluetooth modülün master ve slave olma durumu değiştirilebilir.
At Komutları ile bluetooth modülün master-slave ayarı değiştirilebileceği gibi modül ismi, Baud Rate, modül şifresi gibi ayarlar da değiştirilebilir.
Eşleşme sağlandıktan sonra veri transferi işlemi için kullandığınız denetleyici üzerindeki seri iletişim kullanılabilir. Bu iletişim seri iletişim standartlarına uygun olarak yapılmalıdır. Örneğin Arduino kullanıyorsak digital 0 ve 1 pinleri Bluetooth üzerinde RX ve TX ‘e uygun olarak bağlanmalıdır. Daha sonra yazılım üzerinden seri haberleşmeyi başlatıp COM port üzerinden ide ile haberleşme yapılır gibi haberleşilebilir.
Şimdi Arduino ile Bluetooth AT komutlarını kullanmaya bakalım:
Öncelikle Arduino’ ya atmamız gereken yazılıma bakalım
#include <SoftwareSerial.h>
SoftwareSerial mySerial(10, 11); // RX, TX
void setup() {
Serial.begin(9600);
pinMode(9,OUTPUT);
digitalWrite(9,HIGH);
Serial.println("Enter AT commands:");
mySerial.begin(38400);
}
void loop()
{
if (mySerial.available())
Serial.write(mySerial.read());
if (Serial.available())
mySerial.write(Serial.read());
}
AT komutlarını kullanabilmek için gereken yazılım yukarıdaki gibidir. Bu yazılım da yaptığımız işlem seri monitörden girdiğimiz komutu Bluetooth modüle’ a yazmak ve Bluetooth modülden gelen cevabı Seri Mönitörde görmemizi sağlamaktır.
Burada dikkat edilmesi gereken Bluetooth Modülün 38400 baud rate’ de çalıştırılması gerektiğidir. Yoksa Bluetooth modülden istediğiniz yanıtları alamayabilirsiniz.
Bağlantı şemamızı şekildeki gibi kurmamız gerekir.
Bağlantınızın son hali bu şekilde olacaktır. Ancak 5V pinini Arduino’ ya güç verdikten sonra bağlarsanız olası hataları en aza indirgemiş olursunuz. Ayrıca eğer kullandığınız modülün üzerinde buton varsa 5V pinin bağlarken bu butonu basılı tutmalısınız. Aksi taktirde cihaz AT komutlar için hazır duruma gelmeyecektir.
Bluetooth modülünüzün AT komutların kullanımı için hazır hale geldiğini üzerindeki uyarı ışığından anlayabilirsiniz. Eğer ışığının 2′ şer sn aralıklara uzun uzun yanıp sönüyorsa bağlantınızı doğru yapmışsınız demektir.
Artık cihazımız hazır ve AT komutlarımızı uygulayabiliriz. Öncelikle bu komutların ne olduğuna bakalım:
AT : Cihaz bağlantıya hazır mı kontrol eder. “OK” ifadesi dönüyorsa bağlantıya hazırdır.
AT+NAME : Default ismi gösterir
AT+ADDR : Default adresi gösterir
AT+VERSION : Versiyonu Gösterir
AT+UART : Ayarlanmış olan Baud Rate’ yi gösterir
AT+ROLE: Master yada Slave olma durumunu gösterir(1=master/0=slave)
AT+RESET : Ayarları resetler ve AT moddan çıkar
AT+ORGL : Fabrika ayarlarına geri döner
AT+PSWD: Default parolayı gösterir
AT+CMODE: Eşleşme modunu gösterir.
Bu komutları bu şekilde kullandığınız zaman size “OK” Değeri ve girilen parametrenin sonucunu döndürür. Eğer siz bu değeri değiştirmek isterseniz bu şekilde kullanılması gerekir:
AT+UART=9600,0,0 //Baud rateyi değiştirir AT+ROLE=1 //Master - Slave durumunu değiştirir(Master Ayarlar) AT+CMODE=1 //Eşleşme modunu otomatik yapar
Daha önce de belirttiğimiz gibi iki Bluetooth modülün eşleşebilmesi için birinin master diğerinin slave olması gerekmekte. Bu ayarı AT komutları yardımı ile rahatlıkla gerçekleştirmek mümkün. Eşleşme sağlandıktan sonra haberleşme çift yönlü olarak gerçekleştirilebilir.
Ayrıca AT komutları gönderilirken Serial monitör vb. araçta “Both NL & CR” seçeneği seçilmelidir. Bu seçenek farklı terminallerde farklı şekilde olabilir. Ama hepsi aynı işe yarar. Siz komutu yazıp Enter tuşuna bastığınızda komutun sonuna ‘\r\n’ ekleyerek gönderir. Bu seçimi yapmazsanız cihazdan “OK” yanıtı alamazsınız.
Şimdi bununla ilgili basit bi uygulama yapalım. Farklı iki Arduinu’ yu Bluetooth modüller yardımı ile kablosuz haberleştirelim. Bu haberleşmenin gerçekleştiğini gözlemleyebilmek için de 2 led kullanalım. Cihazlardan biri diğerine 1 göndersin. Bu değeri okuyan cihaz bağladığımız ledi pwm ile yavaş yavaş yakıp söndürsün. Bu işlemden sonra diğer cihaza 2 göndersin. Bu cihazda bağlı ledi pwm ile yakıp söndürsün ve bu işlem böylece devam etsin.
Bunu iki Arduino aynı yazılımı yükleyerek yapalım:
#include <SoftwareSerial.h> SoftwareSerial BtSerial(10, 11); char gelenKarakter; //Bluetooth' dan okunan değer char *gonderilenKarakter; //Bluetooth' dan gönderilen değer int ledPin1 = 5; //1. Arduino ya bağlı led int ledPin2 = 6; //2. Arduino ya bağlı led void setup() { pinMode(ledPin1, OUTPUT); pinMode(ledPin2, OUTPUT); Serial.begin(9600); BtSerial.begin(9600); } void loop() { if(BtSerial.available() > 0) { //haberlşeme varsa kuyruktaki verileri değişkene yazdık gelenKarakter = BtSerial.read(); //gelen değere göre ledlerimizi yakıp seri porta gelen değeri ve gönderilen //değerleri yazdırdık if(gelenKarakter == '1') { Serial.print("Alınan Karakter: "); Serial.println(gelenKarakter); gonderilenKarakter = "2"; for(int i = 0; i < 255; i = i + 2) { analogWrite(ledPin1, i); delay(15); } digitalWrite(ledPin1, LOW); BtSerial.write(gonderilenKarakter); Serial.print("Gonderilen Karkater: "); Serial.println(gonderilenKarakter); }else if(gelenKarakter == '2') { Serial.print("Alınan Karakter: "); Serial.println(gelenKarakter); gonderilenKarakter = "1"; for(int i = 0; i < 255; i = i + 2) { analogWrite(ledPin2, i); delay(15); } digitalWrite(ledPin2, LOW); BtSerial.write("1"); Serial.print("Gonderilen Karkater: "); Serial.println(gonderilenKarakter); } } //Döngünün başlaması için gerekli değeri yolladık if(Serial.available() > 0) { BtSerial.write(Serial.read()); } }
Bu yazılımı iki arduino’ ya yüklediğiniz zaman cihazlar ilk verinin gelmesini birbirinden bekleyecektir. Eğer bağlantınızı aşağıdaki şekildeki gibi yapmışsanız soldaki Arduino ile Seri Mönitörden 1 göndererek bağlantınızı bağlatabilirsiniz.
Bağlantı şemamız bu şekilde olmalıdır
Teşekkürler
merhabalar
iki bluetooth haberleşmesini neye göre yapıyorsun burada?.araya başka bluetooth girse ortalık karışacak.bluetoothlarda hangisi master hangisi slave
Merhabalar..
Öncelikle bir master ve slave mödülü eşleştirmek gerekiyor haberleştirmeye başlamak için. Eşleşme sağlandıktan sonrada etraftaki diğer cihazlar bağlantı kopmadığı sürüce haberleşmeyi etkilemeyecektir.
Teşekkürler..
Bu devreyi pic ile yapmak istiyorum. Master ve slave olarak çalışan 2 modülü birbirine nasıl eşleştiririm. Sonuçta şifre girilmesi gerekmiyor mu ? Telefondan slave modüle bağlanırken nasıl id sini görüp şifresini girerek eşleşiyorsak modüllerde de böyle değil mi bu olay ?
Merhaba, evet aynı şekilde gerçekleşiyor aslında. Bluetooth modüller birbirine bağlanmak için kendi eşleşme şifrelerini kullanıyorlar. Bu şifre default olarak 1234 olduğundan hazır olarak gelen iki modül ek ayar gerektirmeksizin birbirine bağlanabilir. İyi çalışmalar dilerim…
Merhaba ben bu sitedeki bluetooht modülünü aldım acaba bu uygulamayı yapabilirmiyim siz hc05 demişsiniz
http://market.projehocam.com/urun/hc06-bluetooth-serial-modul-karti/
Merhaba..
Kullanmak istediğiniz iki bluetooth’ da HC-06 ise master, slave ayarı yapmanız mğmkün olmayacaktır. Çünkü HC-06′ lar sadece slave olarak çalışan bluetooth modelleridir. Haberleşme için ise bir master bir de slave cihaza ihtiyacınız olacaktır. Teoride olması gerek bu şekilde ancak HC-06 ile hiç çalışmadım. İsterseniz üzerindeki Key pinine kablo lehimleyip, Bluetooth’ u AT moda sokarak deneyebilirsiniz. Key pinini aşağıdaki resimden öğrenebilirsiniz.
http://cdn.instructables.com/FC6/A785/HX7OYZE8/FC6A785HX7OYZE8.LARGE.jpg
Teşekkürler..
Merhabalar,
İlk yazdığınız programda master slave seçimini yapmak için kullanıyoruz değilmi ?
Merhaba..
Evet dediğiniz ayar için de kullanılabilir. Aynı zamanda AT komutları ile yapılan tüm ayarları yapmanız için de kullanılabilir. İyi çalışmalar..
Güzel bir paylaşım elinize sağlık.
Olayın can damarı anlatılmamış. ilk önce master ve slave yi nasl eşleştiriyorsunuz
Merhaba..
İki Bluetooth’ dan biri master ve diğeri de slave olarak ayarlanmış ise yana yana oldukları taktirde otomatik olarak bağlanacaklardır. Bağlanmıyorlarsa şifrelerinin yada Baud Rate’ lerinin değişik olması gibi diğer parametreleri de kontrol etmenizi öneririm ancak ben böyle bir sorun ile karşılaşmadım.
İyi çalışmalar.
iki bluetooth önceden birleştirilmeden nasıl birbirine yayın yapar? benim şu an iki hc.05 im var ikiside sıcaklık ve nem bilgisi gönderiyor. ancak eşleştirmez isem bağlanmazsam o şifreyi girmezsem bana hem telefonuma hemde pc ye bilgi gelmiyor. diyelim ki şifreleri değiştirdim demeyelim bende öyle bluettoothlarımı AT komutları ile ismini değiştrdim. şifreleri de 7791 istiyorum ki dışarıdaki hc.05 ten gelen bilgiyi içerdeki bluettooth okusun. nasıl bağlanmadan alacak o bilgiyi
Merhaba…
Sanırım yanlış anladınız. Ben bağlanmadan iletişim kurabilir şekliinde bir ifade kullanmadım. Biri master diğeri slave ise yakın mesafede birbirlerini bulup bağlantıyı kendileri kurarlar şeklinde bir ifade kullandım. Yani yanyana iseler ve parametreleri aynı ise kendileri iletişimi kurabilirler ve iki yönlü veri aktarımı yapabilirler.
Elektronik konusunda pek bilgisi olmayan birisi olarak küçük bir sorum var .arduino leonardo ile hc05 bluetooth serial modül bağlantıları yapıp samsung marka android işletim sistemi kullanan telefonumla bağlantısını yapmış bulnumaktayım. fakat benim yapmaya çalışıp yapamadığım :D gerek telefon gerek ardunio bağlı blue tooth bir işlem yapmadan otomatik eşleşmesini istiyorum. yardımcı olurmusunuz çok teşekkürler.
Merhaba..
Bu bahsettiğiniz durum android telefon ile yapılması imkanı olan birşey ise bile çok zordur. Çünkü android deki bluetooth master cihazdır ve bağlantıyı onun başlatması gerekir. Bu yüzden de android tarafında bu işi yapmanız gerekir. Yani en iyi ihtimalle bağlantı işini arka planda kendisi yapan bir android uygulama yazabilirsiniz. Ancak daha önce hiç denemedim.
İyi çalışmalar..
hc05 ler için 10 11 pin kullanmışsın. Başka hangi pinleri kullanabiliriz ?
Merhabalar..
Yazılımda kullandığımız pinler software serial pinleri olarak geçmektedir ve Arduino modeline göre değişiklik gösterirler. Kullandığınız Arduino modelinde software serial pinlerin hangisi olduğuna internet üzerinden rahatlıkla ulaşabilirsiniz.
İyi Çalışmalar..
çok güzel paylaşım benim merak ettiğim bir şey var elimde 3 adet bluetooth modulu var hc 05 master yapıyorum 2 adette hc 06 var ikisine aynı anda bağlanabilirmiyim.
Yorumunuz için teşekkürler.
Bluetooth eşleşme mantığı ile çalışır. Bu yüzden 3′ lü bağlantı aynı anda kurmanız mümkün değildir. Ancak master cihazı önce biri ile eşleşip sonra o anki bağlantıyı kesip diğeri eşleşmesi için AT komutları ile ayar yapabilirsiniz. Lakin hiç denemedim ve kolay olduğunu pek zannetmiyorum. Eğer 2 den daha fazla haberleşme cihazı ile bir ağ kurmak istiyorsanız xBee yada RF modüllere yönelmenizi tavsiye ederim.
İyi çalışmalar.
çok teşşekkür ederim denedim olmadı dediğiniz gibi ikisinide ayrı ayrı eşleştirdim ikisiyle birden aynı anda veri iletişimi yapamıyor dediğiniz gibi en iyisi RF modüllü kullanmak
Merhaba kolay gelsin 15 adet yan yana cihaz var diyelim 15 alıcı 15 verici bunlarda dediğiniz mantık kullanılırsa alıcı verici biçimde çakışma yapmaz diymi
Merhaba..
15 adet alıcı ve vericiyi aynı ortamda kullanacaksanız mutlaka mac adreslerine göre hangi cihazın kim ile eşleşeceğini ayarlamalısınız. Aksi master cihazlar boştaki slave cihazlara rasgele bağlanmaya çalışacaklardır. Bunu AT komutları yardımı ile yapabilirsiniz. Sadece AT komutu ile master cihaza bağlanmasını istediğiniz slave cihazın mac adresini girmelisiniz.
İyi çalışmalar.
Yukarıdaki işlemleri yapmam rağmen asla HC-05 modülüm ile HC-06 modülümün karşılıklı konuşmasını sağlayamadım ( HC-05 ‘i master yapamadım bir türlü olmuyor…)
Merhaba,
Cihazlar birbirine bağlanıyor ve iletişim kuramıyorlarsa baud rate leri farklıdır. Eğer birbirlerine bağlanamıyorlarsa hc-05′ in tüm ayarlarını AT komutları ile resetleyip tekrar master olarak ayarlamayı deneyin.
İyi çalışmalar.
Anlatım için teşekkürler. Birden fazla veriyi nasıl gönderip okuyabilirim bir türlü yapamadım yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba, birden fazla veriyi gönderirken eğer ASCII karakterler ile iletişim kuruyorsanız ki anlatım da o şekilde gösterilmiştir araya ayrıma karakteri(delimiter) koymalısınız. Örneğin veri1|veri2|veri3 şeklinde. Bu sayede hangi veri hangi aralıkta bilir ve ona göre alıcı tarafta ayrım yapabilirsiniz. Daha doğru iletişim için bir başlangıç karakteri de atamanızı tavsiye ederim. #veri1|veri2|veri3 şeklinde. Merak ettiğiniz diğer soruları baser61061@gmail.com adresine mail atarsanız daha iyi yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar..
YAZINDA BİR EKSİK VAR DOSTUM, SERİAL MONİTÖRDEN SATIR BAŞI- YENİ SATIR İLE BİRLİKTE SEÇİMİ YAPILMASI GEREKİYOR BLUETOOTH TAN GELEN VERİLERİN SERİAL MONİTÖRE YAZDIRILABİLMESİ İÇİN. BUNU DA EKLERSEN GÜZEL OLUR.
Selam ben bir değişkeni bluetooth üzerinden Android uygulamaya göndermek istiyorum bu mümkünmü ve nasıl
Merhaba, bahsettiğiniz değişkenin tuttuğu değeri ise elbette mümkün. Bluetooth’ u Arduino’ nun 0 ve 1 pinlerine bağladıktan sonra Serial.print(degisken); yazarak gönderebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim.
Merhabalar bir robot el projesi yapiyorum flexi sensorleri led ve ldr kulanarak yaptin hersey normal calisiyor projeye hc 05 ekledim iki tane simdi kodu hc 05 lere nasil enteqre etmeliyim bilmiyorum master slave yaptim baglantida var normalde kablolu sekilde bir parmak icin kulandigim kod su: //silindi bunu master kismina ve slave nasil bolmem lazim bilmiyorum
Merhaba, Arduino ile bluetooth haberleşmesi yaparken Arduino’ nun 0 ve 1 pinlerini kullanırsanız Serial.print ve Serial.read gibi fonksiyonlar ile haberleşmeyi gerçekleştirebilirsiniz. Bluetooth’ ların konfigurasyonlarını değişmediyseniz ek bir işlem yapmanıza gerek yoktur. Diğer sorularınız için lütfen baser61061@gmail.com adresine mail atınız. İyi çalışmalar dilerim.
Paylaştığınız uygulamayı yaptım yalnız çalışmadı aslında hiç bir şey olmadı ne yapmalıyım yardım eder misiniz?
Merhaba, yaşadığınız sorunu yada hangi adımda sorun çıktığını daha detaylı bir şekilde baser61061@gmail.com mail adresine yazabilirseniz yardımcı olmaya çalışırım. İyi çalışmalar dilerim..
merhaba sakarya üni 4. sınıf öğrencisiyim. Tasarım çalışmam için çekim yaptığım bir videoyu ana bilgisayara canlı olarak aktarmam gerekiyor bu konuda yardımcı olabilir misin? wifi kameralar ile göndermiş olduğum görüntü proje için pek uygun değil gibi( ürün al kur gönderimi o yapsın bunu yapınca tasarım çok yavan kalıyor). bunu 2 farklı arduino ile yapmam mümkün biri verici biri alıcı konumunda programlayıp videoyu canlı olarak arduino ordandan pc ye aktarmam mümkün acaba yardım ederseniz sevinirim
Merhaba, dedeğiniz işlemi Arduino kullnarak yapmanız malesef ki imkansız. Ancak resim gönderebilirsiniz o da çok uzun sürelerde olacaktır. Çünkü kullanacağınız HC-05 vb ürenler seri ilerişim tampon boyutları ve seri iletişim hızları çok düşük cihazlardır. Bu yüzden kablosuz görüntü aktarımı için en çok tercih edilen yol wifi’ dir. Size de bunu kullanmanızı tavsiye ederim. iyi çalışmalar dilerim..
benim daha mükemmel bir sorum olacak.
4 hc-06 modülü 2 master 2 slave yaparaktan eşleşme yapabilirmiyiz. Şöyle ki örnek vereyim. motorları kontrol etmek için joystick modül hc-06 ile kontrol etmek. birde hareket eden motorlu aracın üstündeki kolu da başka 2 hc-06 ile kontrol ettirmek olabilir mi? mümkün mü aynı ortamda
Merhaba, bahsettiğiniz işlemi Arduino ile yapabilmeniz mümkün. Arduino kütüphaneleri içerisinde yazılımsal seri port oluşturabilmenizi sağlayan “SoftwareSerial” isimli bir kütüphane mevcut. Bu kütüphane birden fazla UART haberleşmesi yapabilirsiniz. Ancak gerçekten ihtiyacınız yoksa birden fazla “SoftwareSerial” sınıf kullanmanızı tavsiye etmem ki verdiğiniz örnekte de iki yarı cihazdan kontrol etmeniz gerekmiyorsa iki Bluetooth modülü kullanmanıza gerek yok. Ancak kullandığınız kart Arduino Mega ise zaten içerisinde 4 adet UART birimi mevcut. 4 taneye kadar Bluetooth modülü bağlayabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim…
Sayın hocam merhabalar bugün yapmış olduğum 2 arduino aradı haberleşmede söyle bir sıkıntı ile karşılaştım yardımlarınızı bekliyorum. 1.arduino da sayaç değişkenimin değerini 2. Arduino ya gönderdiğimde farklı değerler gösteriyor lcd ekranda yazdığım kod:
1.arduino :
Serial.write(sayac); // örneğin sayac değeri 6
2. Arduino :
if(avaiblable>0){
Sayac2=serial.read();
Led.print(sayac2); // ekranda farklı sayılar gösterıyor
}
Merhaba, Arduino’ da kullanılan write fonksiyonu binary daya gönderimi için kullanılır. Yani siz 6 değerini write ile yazırırsanız ASCII tablosunda 6 değerine karşılık gelen değeri yazdırmış olursunuz. Bu yüzden write fonksiyonunu kullanacaksanız char(‘6’) yada string(“6”) olarak göndermenizi tavisye ederim. iyi çalışmalar dilerim…
malesef dediğiniz şekilde olmadı her türlü string char gönderme alma denedim lcd ekran ve serial ekranda sürekli değişen değerler tubitak projesi çocukarla birlikte yapıyoruz burda tıkandık kodları göndersem mail adresinize inceleyip dönüş rica etsem
Tekrar merhaba, baser61061@gmail.com mail adresi üzerinden ulaşırsanız daha iyi yardımcı olabilirim. İyi çalışmalar dilerim…
Merhabalar kolay gelsin. Bana yardımcı olursanız çok sevinirim 1 aydır bu sorunu çözemedim Ben 2 adet HC-05 kullanıyorum. Master-Slave ayarlarını yaptım ve birbirinin mac adresini tanımlattım. SoftSerial kütüphanesini kullanırsam 0 ve 1. bacakları tanımladım. kütüphaneyi kullanmasamda aynı sorun geçerli. Arduinolar pc’ye bağlı değil ve seri port ekranı açık değilse belli bir süre sonra bağlantı kopuyor ve yeniden birbirlerini görmüyorlar. Acaba neden olabilir? (Serial.write(‘T’); ile karşı tarafa bilgi gönderiyorum. print ile bir farkını göremedim.)
Merhaba, söylediğinize benzer bir kopma sorunu ile açıkcası karlılaşmadım. Ancak HC05′ lerin birbirine bağlanabildiğine emin misiniz. Çünkü modüller birbirine bağlanınca direk haberleşmeleri gerekir. Serial.write(‘T’) ile Serial.print(‘T’) arasında bir fark göremezsiniz. Ancak Serial.write(65) ile Serial.print(65) çok farklıdır. Çünkü write değeri ham olarak yazar. Diğeri ise karakter dizisi şeklinde. Sorununuz ayarlardan kaynaklı olsa gerek ancak bir görmeden çok bir şey diyebilmem mümkün değil. İyi çalışmalar dilerim…
merhabalar 2 farklı gece lambam var 2 sinide bir bluetooth ile kontrol etmem gerekiyor ama birbirleri arasında kablo baglatısı olmaması lazım ardino yu birinin içine koyacağım diğerine de bluethoot ile erişmek istiyorum nasıl yapacağım.
Merhaba, bunun için gece lambalarını röleler kullarak anahtarlayabilirsiniz. Bunun için Bluetooth modül Arduino ve bir röle işinizi görecektir. Ancak bu modüller iki gece lambasında da olması gerekir. Bluetooth modül bir mikrodenetleyici olmadan tek başına bir işe yaramayacaktır. İyi çalışmalar dilerim…
işte amacım 2 farklı arduino almadan tek ardionyo ile 2 farklı bölümü çalıştırmak bunu yapamazmıyız yani ama 2 bölümde kablosuz olacak şimdi benim elimde 4 lamba var diyelim bunların hepsini kablosuz kontrol etmek istiyorum ama aralarında da bağlantı olmayacak
Merhaba, malesef ki mikrodenetleyici olmadan Bluetooth modül işlevsiz olacaktır. İyi çalışmalar dilerim…
3 farklı veriyi Aynı anda gönderip karsi taraftan bu verileri ayrı ayrı okumayı nasıl yaparız hocam
Merhaba, bahsettiğiniz işlem için genelde iki yöntem kullanılır. Biri ayraç ile kullanılan string iletişim diğeri ise verileri byte olarak iletilmesidir. İlk yöntem verimlilik önemli olmadığı durumlarda daha çok kullanılan metoddur. Daha açık olmam gerekirse verinizi #veri1|veri2|veri3| olarak gönderirseniz karşıdan ‘#’ den sonra gelen verileri ‘|’ gelene kadar okuma yapmanız yeterli olacaktır. iyi çalışmalar dilerim…
birinci arduino’ya bağladığım butona bastığım sürece ikinci arduinodaki ledi yakmak istiyorum bunu nasıl yapabilirim hocam?
Merhaba, bahsettiğiniz işlemi Arduino ile gerçekleştirmek oldukça basit. Bunun için konudaki belirli sürelerde yapılan veri gönderme işlemini (örneğin “a” verisi) siz butona basıldığı sürece yapacaksınız. Alıcı tarafında ise bu veri geldiği sürece led yanık kalacak gelmiyorsa sönecek. Diğer sorularınız için lütfen mail atınız. İyi çalışmalar dilerim…
Bağlantının otomatik başlaması için kodlarda nasıl bir değişiklik yapmalıyı?
Merhaba, bağlantının otomatik başlaması için derken neyi kast ettiğinizi tam anlamadım. Lakin bluetooth cihazların eşleşmesini kast ettiyseniz, ortamda çalışır durumda olan bir master ve bir slave HC-05 default ayarlar ile doğrudan birbiriyle eşleşmesi ve haberleşmesi gerekir. Ayarları ile oynadıysanız AT komutlarını kullanarak HC-05′ i fabrika ayarlarına geri getirebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim…
Merhabalar. Ilk basta yazdiginiz bu konu icin tesekkur ederim.
Asil konuma gelecek olursamda ben projemde sadece tek tarafta ledin yanmasini istiyorum. Mesela 1. arduinoda tamamlanmamis bir devre olucak oraya pil konulunca devre tamamlanip INPUT ile if komutu verilecek, Ben burdaki if komutunda yapilan islemi nasil 2. arduinoya yaptirabilirim. Simdiden tesekurler
Merhaba, lütfen sorunuzu detaylı bir şekilde baser61061@gmail.com adresine gönderiniz. İyi çalışmalar dilerim…
merhaba insansız forklift projesi yapacağım. depolardan aldığım veriyi forklifte aktarıp depoların doluluk oranlarına göre yükleme yapacağım. 3 tane farklı depo kullanacağım yani 3 tane ardunio uno kullanacağım ve forklifte ise 1 ardunio mega kullanacağım. 2 tane ardunio arasında bluetooh haberleşmesi yapılabilir ama daha fazla ardunio haberleşmesini nasıl yapcam bilgi verir misiniz :)
Merhaba, bahsettiğiniz işlem için Bluetooth yerine Xbee yada RF modüller rahatlıkla kullanabilirsiniz. Sistemi kuracağınız yerde Wi-Fi varsa ESP8266 gibi Wi-Fi modülü de kullanabilirsiniz. Bu işlemi Wi-Fi ile yapmak daha zordur. En kolay ise Xbee ile yapılır. Ancak maliyeti daha fazla olacaktır. RF modüllerde, birden fazla araç olması halinde verilerin karışması yada aynı anda veri okuyup göndermeme gibi sorunlar yaşayabilirsiniz. Daha detaylı konuşmak için baser61061@gmail.com adresine mail gönderebilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim…
ben bubluetooth mesafesini artırmak istiyorum bir imkanım varmı öyle
Merhaba, HC-05 modüllerde normalde bu şekilde bir opsiyon bulunmamaktadır. Üzerlerinde gömülü yönsüz anten bulundururlar. Siz modülünün etrafını alüminyum folyo ile sararak üzerindeki anteni yönlü hale getirebilirsiniz. Böylece tek doğrultudaki ışıma gücü artacaktır. Nasıl yapılacağı ile ilgili internette anlatımlar mevcut. Ancak bu yöntem ile Bluetooth’ unuz yönlü olarak çalışacak hale gelecektir. Başka bir yöntem şu an aklıma gelmiyor. İyi çalışmalar dilerim..
merhaba 1 adet bluetooth cihazını master yapsam 3 adet bluetooth cihazını slave yapsam slave olan bluetoothlar mastera bilgi gönderir mi? yada master yayın yapsa tüm slave bluetoothlar alır mı? amacım 3 cihazı 1 ana cihaz ile haberleştirmektir.
Merhaba, bahsettiğiniz işlemi gerçekleştirmek imkansıza yakın. Çünkü Bluetooth 2.0 eşleşme mantığı ile çalışan bir haberleşme protokolüdür. Bahsettiğiniz işlem için HC-11 gibi RF iletişim modülleri kullanmanızı tavsiye ederim.
Bu devre ve yazılım ile haberleşen cihazlar ile intercom (iki yönlü sesli iletişim) sistemi kurabilirmiyim?
Şimdiden cok teşekkür ederim.
Merhaba, HC-05 ile ses aktarımı denemedim. Ancak teorik olarak desteklediği hıza bakılırsa iletim mümkün olsa bile düşük kalitede ses iletilebilir. Ancak daha iyi bir çözüm olması için size Bluetooth 4.0 destekleyen bir modül kullanmanızı tavsiye ederim. İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba, arduino seri portta HC05’in birine AT komutlarının tamamını, diğer HC05’in ise AT komutlarının bir kısmını (AT komutuna ve AT+ROLE komutuna cevap verirken, AT+NAME komutuna cevap vermiyor) cevabını alıyorum.HC05 ler bu şekilde cevap versede bir türlü eşleşmiyor. Yardımcı olur musunuz?
Merhaba,
Öncelikle karşılaştığınız benzeri bir sorun ile daha önce karşılaşmadım. Ancak sorunu string parametre girilirken kullanılan tırnak işaretlerini kullanmamaktan yaşıyor olabilirsiniz. Yani göndmeriniz gereken komutu string parametrelerde şu şekilde göndermelisiniz: AT+NAME=”BT1″ . Ayrıca göndereceğiniz bütün AT komutlarının sorununa \n\r karakterlerini de eklemeyi unutmamalısınız. İyi çalışmalar dilerim.
İKİ BLUETOOTH İLE ARDUİNO’ LAR arasında fotoğraf nasıl yollayabilirim yada bluetooth değil de başkabir yol var mı? esp8266 ile görüntü yollayabilirmiyim?
Merhaba, Bluetooth kullanarak Arduino’ lar arası fotoğraf gönderebilirsiniz. Ancak bunun için öncelikle görüntüyü mümkün olduğu kadar sıkıştırmalı ve sonrasında byte byte göndermelisiniz. Bu işlem biraz zaman alabilir. Ancak ESP8266 ile Wi-Fi kullanabileceğiniz için veri transferi çok daha hızlı gerçekleşebilir. Bluetooth görüntü aktarımı için çok da uygun bir protokol değildir. ESP8266 ile Wi-Fi kullanmanızı size tavsiye ederim. Farklı sorularınız varsa mail üzerinden sorabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim…
Merhabalar. Ben bu kodu bluetooth bağlantıları koptuğu zaman her iki modüle de bağlı buzzerler ötecek sekilde ayarlamak istiyorum. Nasıl yapabilirim?
Merhaba, HC-05’lerin AT komut kılavuzunda yazdığı üzere HC-05′ e AT+STATE? komutunu göndererek eşleşme durumunu kontrol edilebilmektedir. Ancak bunu gönderebilmeniz HC-05’in AT modda olması gerekir. Eşleşme moduna geçtiğinizde de karşıdaki cihaz ile bağlantınız kesilecektir. Yani bu biraz kısır döngülü bir durum oluyor. Ancak bildiğim kadarı ile HC-05 üzerindeki State pini zaten bu amaç ile kullanılabilen bir pin. Yani HC-05’in eşleşme durumunu üzerindeki State pinine bakarak anlayabiliyor olmalısınız. Bu pini kullandığınız denetleyici üzerinde bir dijital pine bağlayarak bağlantı durumunu kontrol edebilir ve kesinti olması durumunda buzzer’dan ses çıkartabilirsiniz. İyi çalışmalar dilerim…